Hilversum, tegenwoordig bekend als het bruisende mediacentrum van Nederland, begon zijn geschiedenis op een manier die veel minder sprankelend was. Ooit was dit een slaperig boerengehucht, met meer schapen dan mensen en meer heide dan huizen. Als je er in de 14e eeuw langs kwam, zou je waarschijnlijk denken: “Nou, dit is een leuk plekje om… niets te doen.” Maar schijn bedriegt, want Hilversum zou uitgroeien tot een verrassend veelzijdig stadje.
De opmars begon met de komst van de wolindustrie in de 17e eeuw. Schapen werden hier niet alleen bewonderd om hun schattige ‘bèèh’, maar ook om hun wol. Hilversum werd een centrum voor textielproductie. Hoewel de heidevelden langzaam plaatsmaakten voor molens en werkplaatsen, bleef het een dorp dat vooral bekendstond om zijn rust—en stofwolken.

En toen, aan het einde van de 19e eeuw, gebeurde er iets dat Hilversum voorgoed veranderde: de spoorlijn kwam eraan. Ineens konden Amsterdammers snel de trein pakken naar deze idyllische plek. Ze begonnen hier villa’s te bouwen, en zo ontstond de bijnaam ‘Tuin van Amsterdam’. Wat begon als een toevluchtsoord voor rijke stedelingen, werd langzaam een plaats waar wonen en werken samenkwamen.
Maar het grootste hoofdstuk in de geschiedenis van Hilversum begon in de 20e eeuw, toen de radio zijn intrede deed. Plotseling klonken er stemmen en muziek uit mysterieuze kastjes, en dat kastje bleek hier in Hilversum een gouden toekomst te hebben. Het dorp transformeerde tot dé mediastad van Nederland. Studio’s schoten als paddenstoelen uit de grond, en Hilversum werd het epicentrum van alles wat met televisie en radio te maken had.
Ondanks alle groei en glamour, is Hilversum zijn roots nooit helemaal vergeten. De heidevelden zijn er nog steeds, het dorpse karakter voel je in de kleine straatjes, en ja, de schapen zijn er ook nog – zij het wat minder in aantal.
Dus terwijl wij hier bij De Gooische Makelaar nog werken aan onze eigen geschiedenis, vonden we het belangrijk om jullie een stukje van de kleurrijke, grappige en bijzondere geschiedenis van Hilversum mee te geven. En zeg nou zelf, hoe kun je niet verliefd worden op een stad (maar officieel een dorp) die groot is geworden dankzij… schapen en radio?
Benieuwd of uw plek écht Goois is? Lees meer over het Gooische leven, het Gooi en de omliggende dorpen die zich wel of geen Gooi mogen noemen.